m_1.jpg
m_015.jpg
m_0627.jpg

Nieuws Flits

De wereld marktprijs voor rijst is in een stijgende lijn.

Lees meer...
 
 
Home
Contact
Producten
Productieproces
Tips
Nieuws
Over Manglie
Over De Sluis BV
Media
Vacatures
Home arrow Tips
(ACHTERGROND) INFORMATIE OVER PADIE, CARGO EN WITTE RIJST
Bij het aankopen van padie en/of witte rijst dient men onder andere op de volgende punten te letten:

  1. Zuiverheid: rijst met veel stof, steentjes en kafjes is zwaarder dan schone rijst, dus onvoordelig en bovendien onsmakelijk.
  2. Soort: Droogkokende, papkokende en gebroken rijst moeten van elkaar in prijs verschillen.
  3. Gepolijste of zilvervliesrijst is een belangrijk onderscheid in verband met de houdbaarheid en de voedingswaarde.
  4. Houdbaarheid: goed bewaard/opgeslagen is gepolijste rijst jarenlang houdbaar. Zilvervliesrijst is ongeschikt om lang op te slaan.
  5. Ongedierte: in rijst kunnen mijten voorkomen. Dit is een kleine roodbruine snuitkever, 2 ½ tot 3 ½ mm lang. Het laat de rijst stinken en vreet het binnenste van de rijstkorrel op. Er zijn echter verschillende soorten mijten die in padie en rijst voorkomen.

N.b. Zilvervliesrijst is niet lang houdbaar, omdat het snel ranzig wordende oliën bevat. Het is echter wel voedzamer (er zit veel meer vitamine B1 in) dan in geslepen rijst.

Aankoop en export van padie

In Nickerie vindt men de meeste padie. Ook in het district Saramacca wordt er op kleine schaal padie geplant en verwerkt. Voor grote hoeveelheden moet men echter in Nickerie wezen.

Om de klant waar voor zijn geld te kunnen geven is het belangrijk om te weten welke kwaliteit padie/cargo/rijst hij nodig heeft.
In vergelijking met cargo zitten er tussen padie veel meer onzuiverheden en kan het pelrendement moeilijk worden bepaald. Voor de koper is het pelrendement belangrijk, omdat hij uit een bepaalde hoeveelheid padie moet kunnen schatten hoeveel witte rijst hij ongeveer zal kunnen halen. Het is dus belangrijk dat de kwaliteitsspecificaties bekend zijn bij zowel de koper als verkoper. Een kwaliteitsspecificatie is bijvoorbeeld een pelrendement van 70% (dwz. dat er minstens 70% aan witte korrels kan worden verkregen bij het pellen).


Advies

Het is af te raden om onbewerkte rijst (padie) te exporteren en wel om de volgende redenen:
  1. Het is duurder om padie te exporteren dan cargo of witte rijst. Men komt goedkoper uit wanneer men cargo of zilvervliesrijst of witte rijst exporteert.
  2. Het pelrendement is moeilijk te bepalen, maar wel heel belangrijk voor de koper
  3. De reputatie en goede naam zijn op lange termijn belangrijk. Het is dus van belang om een goed product te leveren wil men de klant behouden.
 
© 2021 MANGLIE'S RIJSTBEDRIJF | DISCLAIMER