m_3.jpg
m_015.jpg
m_130.jpg

Nieuws Flits

Nieuw Nickerie – De rijstsector in Nickerie zal voor de rest van de najaarsinzaai 2007

Lees meer...
 
 
Home
Contact
Producten
Productieproces
Tips
Nieuws
Over Manglie
Over De Sluis BV
Media
Vacatures
Home
Rijst met ingebouwde pesticiden te koop in Suriname?

In juli 2005 schreef Lin Gu naar aanleiding van een onderzoek van Greenpeace International een artikel in de South China Morning Post over de illegale verbouw en verkoop van genetisch gemanipuleerde rijst in China in de provincie Hubai en de betrokkenheid van een prominente wetenschapper, professor Zhang Qifa van de Chinese Academy of Sciences en de Huazhong Agricultural University, bij de commerciële verspreiding van de verboden, experimentele zaden. De rijst bevat een eiwit, Cry1Ac, of een gefuseerd eiwit, Cry1Ab/Cry1Ac, dat insecten op een afstand houdt. Al in 1999 toonde de Cubaanse onderzoeker Vasquez-Padron aan, dat het Bt eiwit Cry1Ac allergische reacties van het immuun systeem kan oproepen. Hij deed dit middels een aantal onderzoeken van werknemers in de rijstsector in 1999 en 2000. De onderzoeken werden gedeeltelijk gesponsord door de Amerikaanse milieuorganisatie EPA. Ook bij muizen die met deze rijst gevoed werden, traden allergische reacties op.

In september 2006 riep Greenpeace International op tot een Europees importverbod van alle rijst uit China. Uit onderzoek was gebleken dat de rijst, die nergens ter wereld goedgekeurd is voor consumptie, volop verkocht werd in Aziatische Supermarkten en restaurants. Ze was ook verwerkt in voedingsmiddelen die verkocht werden in enkele supermarktketens in Europa.

90% van onze supermarkten is in handen van Chinese immigranten. Ze hebben bestaande winkels overgenomen en nieuwe gebouwd. Er komen steeds meer Chinese voedingsmiddelen in de schappen te liggen, heeft u dat ook gemerkt? Het enige leesbare op de verpakking is “Made in China”. Als je vraagt wat het is en wat er in zit, kan het Chinese winkelpersoneel geen antwoord geven. Men spreekt geen Surinaams en geen Engels. De overheid heeft diverse malen aangekondigd, dat er op toegezien wordt dat alleen producten met leesbare etiketten geïmporteerd worden. Waarom wordt hier niet op toegezien bij de Chinese importen? Of hier hetzelfde discriminerende principe toegepast wordt als met de rijbewijzen – door de vingers zien als er iemand met een Chinees paspoort bij betrokken is?

Ook wordt er rijst uit China verkocht. Is dit de rijst met ingebouwde pesticiden waar Europa en Noord Amerika voor bedankt heeft? Wordt die nu hier gedumpt? En wat voor garantie hebben wij consumenten, dat deze verboden oneetbare rijst niet herverpakt en doorverkocht wordt als Surinaamse rijst?

 

Ignit Bekken

DWT woensdag 29 nov. 2006

 

 
© 2021 MANGLIE'S RIJSTBEDRIJF | DISCLAIMER