m_1.jpg
m_2.jpg
m_0627.jpg

Nieuws Flits

De wereld marktprijs voor rijst is in een stijgende lijn.

Lees meer...
 
 
Home
Contact
Producten
Productieproces
Tips
Nieuws
Over Manglie
Over De Sluis BV
Media
Vacatures
Home arrow Vacatures arrow RIJSTSECTOR HEEFT 800 TON KUNSTMEST TE KORT
RIJSTSECTOR HEEFT 800 TON KUNSTMEST TE KORT

Nieuw Nickerie – De rijstsector in Nickerie zal voor de rest van de najaarsinzaai 2007

een tekort hebben van ongeveer 800 ton aan kunstmest.

De totale behoefte voor dit seizoen bedraagt iets meer dan 5000 ton. De leverancier Atcar Chemicals en andere ondernemers hadden tot dinsdag totaal 3000 ton van het product binnengehaald. Het komend weekeind wordt een laatste boot verwacht met 1200 ton ureum. Dit betekent dat de rijstboeren bij de laatste bemesting niet voldoende ureum kunnen toedienen aan het gewas. “Bij de eerste bemesting heb ik vanwege de schaarste niet voldoende ureum toegediend en nu staat het gewas in bloei”, zegt Ashok Ramesar, landbouwer in de westelijke polder. De boer heeft 12 hectare ingezaaid met de lijn Adron 125 en het gewas is nu 58 dagen oud. Nu heeft hij een probleem, omdat er weer geen ureum in de handel is.

“Late bemesting betekent ook opbrengstderving. Waar zijn wij als kleine landbouwers aan toe, terwijl zijdens de overheid er zoveel investeringen worden gepleegd ter gezondmaking van de rijstsector?” vraagt Ramesar zich af. Hij heeft er geen geloof meer in dat het eens goed zal gaan in de rijstsector, omdat “elke schakel woekerwinsten wil maken in deze sector”. Intussen heeft ook de prijs van kunstmest een record hoogte bereikt van 110 Surinaamse dollar per zak van 50kg. Drie weken terug werd het product nog voor SRD 87,50 per zak aan de man gebracht. Wat de oorzaak van de stijging is, kon Ramesar niet achterhalen, maar hij vermoedt dat de verhoging te maken heeft met de hoge vrachtkosten uit Paramaribo.
“We staan hier voor het kantoor van de ondernemer Ketwaroo om hem wat kunstmest te bedelen, om zodoende onze gewassen alsnog te kunnen redden”, zeggen enkele zeer ontevreden rijstboeren aan DWT. Chitram Bodha, een middenstandsboer is niet te spreken over de gang van zaken in de rijstsector. Hij zegt dat de molenaars een eenheid moeten vormen en zelf overgaan tot de import van kunstmest voor de landbouwers die zij financieren. Alleen op die manier zal het iets beter gaan”, aldus Bodha. -  

Bron: De Ware Tijd van vrijdag 22 februari 2008
Door: Beta Debidien

 
© 2021 MANGLIE'S RIJSTBEDRIJF | DISCLAIMER